Beeldengalerij Haarlem

 

Kunst in de buurt van de Beeldengalerij

Er is veel meer kunst in de buurt dan alleen de beeldengalerij. Het Hildebrandmonument bijvoorbeeld is zeker een aanrader, waar u kunt uitrusten op een van de banken bij de fontein omringd door karakters uit het boek Camera Obscura van Nicolaas Beets. Meer informatie over dit monument is te vinden op hildebrandmonument.nl.

Tussen het centrum en de Haarlemmerhout

Waar nu de Grote Houtbrug staat was vroeger de Houtpoort. Het Houtplein en de Dreef vormden de route om in het stadsbos de Haarlemmerhout te komen. Het Houtplein mag de naam plein eigenlijk niet dragen. De Gemeente Haarlem is van plan het Houtplein weer in ere te herstellen als verbinding tussen het centrum en de Haarlemmerhout. Als u wilt zien hoie het er gaat uitzien kijk dan op: https://www.okra.nl/projecten/houtplein/



Grote Houtbrug

Hendrik van en Eijnde (graniet, 1930)

Aan weerszijden van de brug zijn de belangrijke Vlaamse Haarlemmers afgebeeld. De bouwmeester De Key herkent u aan beitel en hamer, de schilder heeft palet en penseel vast.

Houtplein, 

Bodybuilding, Jan en Paul Schietekat, staal, 1990

Het werk is gemaakt van inmiddels historische telefoon cellen. De energie van de omgeving wordt uitgedrukt door de eigen interpretatie van Einsteins formule. De surrealistische figuren in de telefooncellen worden met jas en hoed gesuggereerd.



Dreef

Man voor het vuurpeloton, Mari Andriessen, brons 1949

Een bijzonder verstild beeld van Mari Andriessen ter herdenking van de verzetshelden die hier werden geëxecuteerd. De man heeft de regen gesloten en lijkt te berusten in zijn lot. Ieder jaar vindt hier een herdenking plaats.

Frederikspark

Kleine Johannes, Mari Andriessen, brons, 1966

Verscholen in de bosjes voor het hek van de provincietuin staat deze verbeelding van het sprookje van de schrijver Frederik van Eeden. De schrijver woonde in het huis links van het hek.

Het Frederikspark is een rijksmonument. Het vormt een geheel met de provincietuin

Provinciehuis, Paviljoen Welgelegen 

De provincie Noord-Holland is sinds 1930 gevestigd in Paviljoen Welgelegen en de aangebouwde nieuwbouw. Paviljoen welgelegen is tussen 1785 en 1792 gebouwd als buitenverblijf van de Amsterdamse bankier Henry Hope. Hij bouwde het vooral voor zijn enorme kunstverzameling. In 2014 is de laatste grote renovatie afgerond. Bij deze renovatie is onder meer de golvende glazen gevel gebouwd die grenst aan de publiekelijk toegankelijke tuin. 

Samenwerking - Frank Rosen
Samenwerking - Frank Rosen
Dakotamonument - Theo Mulder
Dakotamonument - Theo Mulder
De Morgenrit - Eric Claus
De Morgenrit - Eric Claus


Laocoöngroep - Francesco Righetti


Kleine Hout en Hildebrandmonument


De Grote Hout

Costermonument
Costermonument
Philip Lootsbank
Philip Lootsbank
Zigurat door Gusta Kullberg
Zigurat door Gusta Kullberg

Het Costermonument.